Výsuvné postřikovače - jak je správně připojit?

Tuto otázku řeší mnoho z vás  a většinou si dokážete nějak poradit. Nicméně i tady existují špatná i dobrá řešení.  Jak tedy postupovat správně při připojení na přívodní potrubí?

Určitě nikdy nepřipojujte postřikovač přímo k hlavní trubce, ke které budete připojovat všechny postřikovače. Proč? Důvodů je hned několik.

  • Postřikovač na hlavní trubce je náchylný k ulomení při mechanickém namáhání např. při přejezdu.

  • Hlavní trubka se nesnadno dává přesně tam, kde mají být uloženy postřikovače. Příkladem je umístění postřikovačů podél chodníku, kde je většinou betonový základ, který drží obrubník.

  • Výškové usazení s terénem není lehké a případná pozdější výšková úprava je téměř nemožná.

Správným řešením je udělat odbočku z hlavní trubky pro každý postřikovač pomocí flexibilní hadice SPX FLEX. Ta zajistí pružné a spolehlivé spojení postřikovače s hlavním rozvodem a zamezí případnému vylomení postřikovače. Díky flexibilnímu připojení je snazší umístit a zafixovat postřikovač přesně na místo, kam potřebujete.

Na co tedy nezapomenout při objednávce, aby vám připojení postřikovačů šlo hladce? 

  •  T-kus s vnitřním závitem nebo  navrtávací pas  pro připojení odbočky z hlavní trubky.

  • Spojka SBA nebo koleno SBE  pro připojení  flexibilního potrubí SPX Flex a pro připojení k postřikovači. Na jeden postřikovač tedy potřebujete dvě spojky SBA nebo dvě kolena SBE.

  • Potrubí SPX flex by mělo mít min. 30 cm (vzdálenost mezi hlavním potrubím a postřikovačem). 

Součástky už máte  a zbývá jen postřikovač usadit na vybrané místo. Přihrňte jej hlínou a silně udusejte, aby byl pevně zafixován. Snažte se, aby byl postřikovač kolmo a zarovnán s terénem. Tím  dosáhnete  správného a rovnoměrného rozstřiku vody. Pro lepší představu naleznete jasné a přehledné zobrazení na fotografiích pod článkem.