Jak funguje pivotový zavlažovací stroj

Začněme základy

Pivotové stroje se používají v zavlažování po celá desetiletí. Středové pivoty jsou jedny z několika typů mechanizovaných zavlažovacích strojů. Ve srovnání s jinými zavlažovacími postupy mohou vést ke zvýšeným výnosům a menšímu plýtvání vodou. Ale jak přesně funguje středový pivot? Pojďme nejprve diskutovat o některých součástech, které pomohou vysvětlit tento koncept.

Zapamatujte si tyto názvy:

Pivot Point - Centrální bod, kolem kterého se pohybuje pivot. Toto je místo, kde voda vstupuje do otočného pivotu  a kde je umístěn ovládací panel.

Ovládací panel - Část hardwaru připojená k otočnému bodu, která dává příkazy stroji. Ovládací panely jsou považovány za „mozek“ stroje. Ovládají rozjezd, zastavení, změnu směru, běh na mokro versus sucho a mnoho dalšího. K dispozici je řada ovládacích panelů a můžete si vybrat panely s velmi základními funkcemi, nebo digitální panely, které lze naprogramovat tak, aby fungovaly s pokročilými zavlažovacími technologiemi.

Pohonná jednotka / pohon věže - Pohonná jednotka nebo pohon věž je část stroje, která se dotýká země a obsahuje součásti nezbytné k pohybu stroje. Skládá se z nosníku, hnacího ústrojí, kol a různých konstrukčních podpěr.

Span - Dlouhé potrubí mezi pohonnými jednotkami se nazývá span. Span se skládá z hlavního vodovodu, postřikovačů a nosné konstrukce vazníků, které udrží váhu mezi věžemi. 

Tower Box - U každé pohonné jednotky je umístěn tower box. Tento díl ovládá komponenty hnací jednotky a říká jí, aby se pohybovala správným směrem a jak dlouho.

Last Regular Drive Unit - Last Regular Drive Unit, nebo LRDU, je poslední věž na běžném čepu nebo poslední věž před rohovým ramenem nebo doplňkem čepu, který rozšiřuje vaše zavlažované akry. Dole se dozvíte důležitost LRDU.

Středové pivoty

Jak název napovídá, středové pivoty zavlažují v kruhu kolem centrálního otočného bodu. Pivoty jsou schopné aplikovat vodu, hnojivo, chemikálie a herbicidy. Tato všestrannost může zlepšit efektivitu zavlažovacích postupů tím, že se k provádění několika funkcí použije jediné strojní zařízení.

Většina středových pivotů je elektricky napájena buď pomocí generátoru, nebo pomocí veřejného zdroje energie. Pivoty k provozu používají střídavé napětí (VAC) 120 i 480 voltů. 120 VAC se používá jako řídící obvod, který napájí bezpečnostní obvod, dopředný a zpětný pohyb otočného čepu. 480 VAC je napájecí obvod a dodává potřebnou energii pro pohyb pohonných jednotek.

Ovládací prvky a pohyby

Ovládací panel otočného pivotu ovládá hlavní funkce stroje. V závislosti na tom, který ovládací panel má otočný pivot, se ovládací prvky budou lišit, ale způsob, jakým otočný čep funguje, je stejný. Po zadání příkazu do ovládacího panelu je vyslán elektrický signál z otočného čepu, dokud nedosáhne poslední jednotky běžného pohonu. 480 VAC poté prochází kabelem motoru od věžové skříně k motoru. LRDU se pohybuje, vpřed nebo vzad, podle pokynů na ovládacím panelu.

Když se pivot pohybuje, je veden jednotkou Last Regular Drive Unit. LRDU se pohybuje, dokud rameno spínače, spojující poslední span s předposlední věží, není vychýleno do úhlu, který aktivuje další věž. Obě věže se poté pohybují, dokud se neaktivuje další věž, a tak to pokračuje směrem ke středu, dokud se nepohnou všechny věže.

 

Chcete se dozvědět víc 

Pokud vás zajímá zavlažování pomocí středového pivotu obraťte se na nás a vše můžeme do podrobna probrat. Více o otočných čepech, o tom, jak fungují, a o součástech, které tvoří stroj, se také dozvíte na irrigation.education!